ZOMERCHECK-UP

auto's in de vorm van een ijslollie

Je wagen voorbereiden op zomerse temperaturen is een echte must, zeker indien je met de auto op vakantie gaat. Zo rijd je niet alleen comfortabeler, maar ook een pak veiliger en zelfs gezonder - misschien is de klimaatregeling wel dringend aan een onderhoudsbeurt toe?

Aan al wie met z’n Volkswagen op vakantie vertrekt, raden we beslist aan om eerst bij z’n concessiehouder langs te gaan voor een kleine check-up. Tijdens dat zomeronderhoud wordt de wagen op een aantal punten gecontroleerd:

  • de signalisatie (koplampen, richtingaanwijzers…);
  • de ruitenwissers voor- en achteraan;
  • de voorruit;
  • de remmen;
  • de banden (slijtage en spanning);
  • het ventilatiesysteem en de klimaatregeling;
  • het peil van de olie, ruitenwisservloeistof, remvloeistof, koelvloeistof en van de olie voor de stuurbekrachtiging.

Onderschat de impact van warmte en lang rijden op een wagen niet. Bereid je voor! Met een kleine check-up voorkom je pannes en perfect vermijdbare ongemakken.

De correcte bandenspanning blijft essentieel voor je veiligheid. Je controleert ze dus maar beter regelmatig, zelfs tijdens een tussenstop. 82% van de ongevallen tijdens de zomer zijn te wijten aan een foute bandenspanning… Vergeet ook het reservewiel niet na te kijken. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan bij een lekke band.

Ook de klimaatregeling is belangrijk. Een slecht onderhouden systeem werkt niet alleen minder efficiënt, maar is ook schadelijk voor de gezondheid van de reizigers. Maar liefst 7.465 verschillende soorten bacteriën leven in je airco. Met een vuile filter zet je de deur open voor bacteriën, wat in de zomerse hitte nefaste gevolgen kan hebben.

Controleer ook goed alle noodzakelijke accessoires. Die kunnen je leven redden bij autopech: fluo vestje (minimaal één, maar verschillen zijn mogelijk van land tot land), EHBO-kit, veiligheidsdriehoek, brandblusser (controleer de vervaldatum), startkabels. En vergeet geen water mee te nemen!

Denk tot slot ook aan je comfort: voorzie de nodige zonneschermen voor de zijruiten, maar ook om de voorruit af te schermen als je stilstaat. Parkeerplaatsen in de schaduw zijn schaars in het zuiden.

Bron: http://www.vwmagazine.be/nl/2015/06/29/zomercheck-up/